0
0

Τα πρώτα βήματα για τον τέλειο κήπο

27/05/2022

Τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε από το μηδέν τον κήπο σας, αλλά αν έχετε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό σας, θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν σχεδιαστή κήπων για να αναλάβει την εργασία.

1. Σκεφτείτε τι να φυτέψετε

Θέλετε να δημιουργήσετε έναν κήπο λαχανικών; Έναν κήπο με βότανα ή έναν κήπο με λουλούδια; Εάν επιλέξετε λαχανικά και βότανα για τη συμβολή τους στο δείπνο σας, φυτέψτε αυτά που η οικογένειά σας θα φάει ή θα είναι πρόθυμη να δοκιμάσει. Αν θέλετε λουλούδια για την αίσθηση, το χρώμα και το άρωμά τους, αποφασίστε αν θέλετε ετήσια που ανθίζουν το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού, αλλά πρέπει να αναφυτεύονται κάθε άνοιξη ή πολυετή φυτά που έχουν μικρότερο χρόνο άνθισης αλλά επιστρέφουν χρόνο με το χρόνο. Κάθε ένας, ή ακόμα και ένας συνδυασμός, δημιουργεί έναν εκπληκτικό κήπο, αλλά πρέπει να γνωρίζετε πως θα έχει διαφορετικές απαιτήσεις συντήρησης.

2. Επιλέξτε το σωστό σημείο

Σχεδόν όλα τα λαχανικά και τα περισσότερα λουλούδια χρειάζονται 6-8 ώρες έκθεσης στον ήλιο κάθε μέρα. Επομένως, πρέπει να παρατηρήσετε την αυλή σας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας για να μάθετε ποια σημεία συγκεντρώνουν τις περισσότερες ακτίνες του ηλίου. Μην ανησυχείτε αν το μέρος σας είναι κυρίως σκιερό: Δεν θα μπορείτε να καλλιεργήσετε ντομάτες σε σκιά, αλλά πολλά άλλα φυτά (όπως ξενώνες και υπαίθριες φτέρες) το λατρεύουν. Μην παραλείψετε αυτό το βήμα, γιατί για να ευδοκιμήσουν, τα φυτά σας πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις φωτός τους.

Τρεις επιπλέον συμβουλές: Επιλέξτε ένα σχετικά επίπεδο σημείο για τον κήπο σας, επειδή είναι πιο δύσκολο, χρονοβόρο και ακριβό για να αντιμετωπίσετε έναν επικλινές κήπο. Ελέγξτε αν υπάρχουν ανεμοφράκτες (όπως το σπίτι σας ή το σπίτι του γείτονά σας) που θα εμποδίσουν τα φυτά να μην υποστούν βλάβη από ισχυρούς ανέμους. Και βάλτε τον κήπο όπου δεν μπορείτε να αγνοήσετε τις εκκλήσεις του για προσοχή: Έξω από την πίσω πόρτα, κοντά στο γραμματοκιβώτιο ή από το παράθυρο που κοιτάζετε ενώ μαγειρεύετε.

3. Καθαρίστε το έδαφος

Απαλλαγείτε από το χορτάρι που καλύπτει την περιοχή που σκοπεύετε να φυτέψετε. Σκάψτε κάτω από το χορτάρι με ένα φτυάρι, κόψτε το χορτάρι σε τμήματα για να διευκολύνετε την αφαίρεσή του και, στη συνέχεια, τοποθετήστε το στο σωρό κομποστοποίησης για αποσύνθεση.

Είναι πιο εύκολο να “πνίξετε” το γρασίδι με εφημερίδες, αλλά διαρκεί περισσότερο. (Με άλλα λόγια, πρέπει να ξεκινήσετε το φθινόπωρο πριν από την άνοιξη.) Καλύψτε τον μελλοντικό κήπο σας με πέντε φύλλα εφημερίδας. Διπλασιάστε αυτό το ποσό εάν το γρασίδι σας είναι γρασίδι των Βερμούδων ή γρασίδι του Αγίου Αυγουστίνου. Απλώστε ένα στρώμα κομποστοποίησης 10 εκατοστών στις εφημερίδες και περιμένετε. Θα χρειαστούν περίπου τέσσερις μήνες για την αποσύνθεση του κομπόστ και του χαρτιού. Αλλά μέχρι την άνοιξη, θα έχετε ένα μέρος έτοιμο για να το φυτέψετε χωρίς χόρτα ή ζιζάνια και άφθονο πλούσιο έδαφος.

4. Βελτιώστε το έδαφος

Όσο πιο εύφορο το έδαφος, τόσο καλύτερα θα μεγαλώνουν τα λαχανικά σας. Το ίδιο ισχύει και για άλλα φυτά. Η λύση είναι συνήθως απλή: Προσθέστε οργανική ύλη. Προσθέστε ένα στρώμα κομπόστ 6-8 εκατοστών, αποσυντεθειμένα φύλλα, αποκόμματα ξηρού γρασιδιού ή παλιά κοπριά στο χώμα όταν το σκάβετε. Εάν αποφασίσετε να μην σκάψετε, αφήστε την οργανική ύλη στην επιφάνεια όπου τελικά θα σαπίσει σε χούμο (οργανικό υλικό). Οι γαιοσκώληκες θα κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας της ανάμειξης του χούμου με το υπέδαφος.

5. Εργαστείτε στο έδαφος

Η επεξεργασία του εδάφους είναι απαραίτητη για την προετοιμασία νέων στρωμάτων (στρώσεων) για σπορά ή φύτευση, διότι επιτρέπει στις ρίζες να διεισδύουν στο έδαφος πιο εύκολα για πρόσβαση στο νερό και στα θρεπτικά συστατικά. Υπάρχουν δύο μέθοδοι: Όργωμα και σκάψιμο.

Το όργωμα συνίσταται στην καλλιέργεια εδάφους με μηχανική συσκευή. Αυτή είναι μια καλή μέθοδος όταν πρέπει να γίνουν μεγάλες τροποποιήσεις. Ωστόσο, μπορεί επίσης να διαταράξει τους μικροοργανισμούς και τους γαιοσκώληκες. Γι ‘αυτό είναι καλύτερο να την κάνετε με μέτρο. Η υπερβολική κατεργασία καταστρέφει τη δομή του εδάφους και τις ρίζες των φυτών.

Το σκάψιμο είναι πιο πρακτικό για την προετοιμασία μικρών στρωμάτων. Σκάψτε μόνο όταν το έδαφος είναι αρκετά υγρό για να σχηματίσει μια χαλαρή μπάλα στη γροθιά σας αλλά αρκετά στεγνό για να καταρρεύσει όταν την ρίξετε. Χρησιμοποιήστε ένα αιχμηρό φτυάρι ή μια τσουγκράνα για να γυρίσετε απαλά τα πάνω 20 με 30 εκ εδάφους εδάφους, αναμειγνύοντας ταυτόχρονα με την οργανική ύλη από το Βήμα 4. Συμβουλή: απλώστε σανίδες στο καλλιεργημένο έδαφος και περπατήστε πάνω σε αυτές ώστε να συμπιεστεί ομοιόμορφα.

Και κάπου εδώ έχετε ολοκληρώσει όλες τις εργασίες που χρειάζεται να γίνουν για το έδαφός σας, μένει να βρείτε τα κατάλληλα φυτά και να τα φυτέψετε.

X