0
0

Επιλογή, φύτεμα, πότισμα και προστασία φυτών για τον κήπο σας

27/05/2022

Σε συνέχεια του άρθρου για τα πρώτα βήματα κατά τη δημιουργία του κήπου σας σας παραθέτουμε τα παρακάτω βήματα σχετικά με την επιλογή φυτών και τη συντήρησή τους.

1. Διαλέξτε τα φυτά σας

Μερικοί άνθρωποι ξεσκονίζουν τους καταλόγους για μήνες. άλλοι ψάχνουν μέσα στο φυτώριο και αγοράζουν ό, τι τους εντυπωσιάζει. Κάθε μέθοδος λειτουργεί όσο επιλέγετε φυτά προσαρμοσμένα στο κλίμα, το έδαφος και το φως του ήλιου. Μπορείτε ακόμη και να περιηγηθείτε στο διαδίκτυο για αγορά φυτών. Ακολουθούν μερικά εύχρηστα φυτά για αρχάριους:

Ετήσια: Καλέντουλα, κόσμος, γεράνια, κατιφές, ηλιοτρόπια και ζίννιες

Λαχανικά: Αγγούρια, μαρούλι, πιπεριές και ντομάτες

2. Ξεκινήστε τη φύτευση

Ορισμένα φυτά, όπως πανσέδες και λάχανο, ανέχονται το κρύο, ώστε να μπορείτε να τα φυτέψετε το φθινόπωρο ή στα τέλη του χειμώνα. Οι ντομάτες και τα περισσότερα ετήσια λουλούδια, από την άλλη πλευρά, προτιμούν τις θερμές θερμοκρασίες, οπότε μην τις φυτέψετε μέχρι να περάσει ο κίνδυνος παγετού στην περιοχή σας.

Πολλά φυτά, όπως το μαρούλι και οι ηλίανθοι, είναι εύκολο να αναπτυχθούν από σπόρους απευθείας στον κήπο. Φροντίστε να διαβάσετε το πακέτο των σπόρων για πληροφορίες σχετικά με το χρόνο φύτευσης, το βάθος και το διάστημα. Εάν είστε αρχάριος, περιηγηθείτε στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, σπέρνοντας σπόρους σε εσωτερικούς χώρους λίγες εβδομάδες πριν από την τελευταία ημερομηνία της πιο κρύας περιόδου.

Μια ευκολότερη μέθοδος εκκίνησης του κήπου σας είναι να αγοράσετε νεαρά φυτά. Σκάψτε τρύπες στο προετοιμασμένο έδαφος σας. Αφαιρέστε τα φυτά από το δοχείο πιέζοντας προς τα πάνω από το κάτω μέρος. Εάν οι ρίζες έχουν γίνει μια μεγάλη μπάλα, χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι ή τα δάχτυλά σας για να ξεμπλέξετε κάποιες εξωτερικές ρίζες πριν το βάλετε στην τρύπα. Χτυπήστε το χώμα γύρω από τις ρίζες και μετά βυθίστε το χώμα μαζί με νερό.

3. Ποτίστε την κατάλληλη στιγμή

Τα σπορόφυτα δεν πρέπει ποτέ να αφήνονται να στεγνώνουν, οπότε ποτίστε τα καθημερινά. Μειώστε το ρυθμό καθώς τα φυτά μεγαλώνουν. Αυτά που αγοράσατε νεαρά χρειάζονται επίσης συχνό πότισμα (κάθε δεύτερη μέρα) έως ότου εδραιωθούν οι ρίζες τους. Μετά από αυτό, το πόσο συχνά πρέπει να ποτίζετε εξαρτάται από το έδαφος, την υγρασία και τις βροχοπτώσεις, αν και μία φορά την εβδομάδα είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε. Το άργιλο στεγνώνει πιο αργά από το αμμώδες έδαφος, οπότε δεν θα χρειαστεί να το ποτίζετε τόσο συχνά. Ηλιόλουστες και θυελλώδεις συνθήκες στεγνώνουν το έδαφος πιο γρήγορα από όταν υπάρχει δροσιά και συννεφιά. Εάν αισθάνεστε το χώμα ξερό, ήρθε η ώρα να ποτίσετε. Ποτίστε αργά και βαθιά, έτσι ώστε το νερό να μουλιάζει αντί να τρέχει. Για να ελαχιστοποιήσετε την εξάτμιση του, ποτίστε νωρίς το πρωί.

4. Προστατέψτε τον κήπο σας με αχυρόστρωμα ή σάπια φύλλα κλπ

Για να προστατευτείτε από ζιζάνια και την υγρασία, καλύψτε το χώμα με μερικά εκατοστά αχυρσοτρώματος. Δεν θα χρειαστεί να ποτίζετε τόσο συχνά, και εμποδίζοντας το φως του ήλιου να χτυπήσει το έδαφος, θα αποτρέψετε τη βλάστηση των ζιζανίων. Εάν χρησιμοποιείτε ένα οργανικό στρώμα, όπως φλοιό, κομπόστ ή κελύφη φασολιών κακάου (που μυρίζει καλά, παρεμπιπτόντως), θα θρέψει το έδαφος καθώς αποσυντίθεται. Για έναν κήπο λαχανικών, επιλέξτε ένα στρώμα που αποσυντίθεται σε λίγους μήνες. Για πολυετή φυτά, χρησιμοποιήστε στρώματα μεγαλύτερης διάρκειας, όπως τσιπ φλοιού.

5. Πώς να συντηρήσετε τον κήπο σας

Ο κήπος σας αρχίζει να μεγαλώνει. Βοηθήστε το να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του κάνοντας μικροεργασίες. Ποτίστε τα φυτά. Κόψτε τα ζιζάνια πριν γίνουν μεγάλα. Απαλλαγείτε από νεκρά, πεθαμένα και άρρωστα μέρη. Εξαλείψτε τα καταστρεπτικά έντομα, μαζεύοντας τα από το φυτό και ρίχνοντάς τα σε ένα κουβά με αφρώδες νερό, αφαιρώντας τα ή ψεκάζοντας με εντομοκτόνο που αγοράστηκε από φυτώριο. Υποστηρίξτε τα ψηλά φυτά (όπως ντομάτες) με πέργκολα, πάσσαλο ή τεπί. Συλλέξτε τους καρπούς μόλις είναι έτοιμοι.

Εάν εμπλουτίσατε το χώμα με κομπόστ πριν το φύτεμα τους, ίσως να μην χρειάζεται να κάνετε επιπλέον λίπανση. Και πάλι, ορισμένα λαχανικά (συμπεριλαμβανομένων των ντοματών και του καλαμποκιού) καταναλώνουν αρκετά και μπορεί να χρειάζονται λίπασμα ταχείας απελευθέρωσης κάθε τρεις έως τέσσερις εβδομάδες. Ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό και ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες του πακέτου.

X